Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


amerikai foltos ló

 ezért gyakran együtt említik őket. Tenyésztésük rendkívül nehéz, mivel ügyelni kell a kívánt színekre és mintákra, nemcsak a karakterre és testfelépítésre. A pettyezett lovakhoz tartozik még az Appaloosa.

Tartalomjegyzék

 [elrejtés]

Története [szerkesztés]

Amikor Hernán Cortés 1519-ben Amerikába hajózott, a nagy utazásra 16 lovat vitt magával. A lovak közül az egyik mogyorószínű volt, fehér foltokkal a hasán. Ezek a foltokat örökítő gének a quarter lovakkal történt keresztezés után is fennmaradtak. Így létrejött egy új típus, ami a testfelépítést illetően quarter és musztáng génállományon alapul, de színeiben új lett. Rebecca Tyler Lockhart ötlete volt 1961-ben, hogy külön kategóriába sorolják ezentúl apöttyös lovakat. Új szövetségre volt szükség, Rebecca 1962-ben regisztrálta az első ilyen lovat az újonnan létrehozott Amerikai Foltos Ló Tenyésztői Szövetségnél, melyet ezen lovak védelmére alapítottak. Ez a ló fekete színű volt, fehér tobiano színű foltokkal a neve Bandits pintó volt. A fajta azóta az egész világon elterjedt és közkedveltté vált színes, változatos fedőszőre miatt. A fajtaszövetségnek több mint fél millió regisztrált egyede van már, és minden lovat bejegyeznek, amelyre kérelem érkezik. Neve azóta változott Amerikai Paint Ló Egyesület névre.

Jellemzői [szerkesztés]

Az amerikai foltos ló a quarter ősök jegyeit hordozza. Feje kicsiny, a teste izmos és tömör, lábtő fölött fehér jegyeket visel. Marmagassága 147 és 172 cm között van. Kényelmes jármódjai vannak, jól gyorsul. Rendkívül jó jelleme van.

Színek [szerkesztés]

Két tipusú jegyezettség általános, a tobiano[1] és az overo.

  1. Tobiano: nagy, egyenletesen elterülő fehér jegyek a háton.
  2. Overo: a feje fehér, a lábai sötétek, gyakran kék szeme van. A fehér foltok a hasi oldalról futnak felfelé és szabálytalan alakúak.

Az Overonak több változata van még, a Splash Overo (fröccsentett fehér), a Sabino Overo.

Hasznosítása [szerkesztés]

Kitűnő testfelépítésének köszönhetően gyors, képes az egyhelyben való körzésre, emiatt western lovaglásra igen alkalmas. A tereléshez jó érzéke van, a western lovaglásban szinte minden versenyszámra alkalmas. Szabadidősportban a túralovaglásra kitűnő, családszeretete, jó idegzete miatt ideális társ.

Galéria [szerkesztés]

A kék szemű Overo mintás lófej
Legelésző amerikai foltos lovak.
Az észak-amerikai indiánok lova, a foltos ló

Jegyzetek [szerkesztés]


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.