Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőhegyesi sportló

 Mezőhegyesi sportló.... A magyar sportlótenyésztés alapköve....

Vérmérséklet : melegvérű

Marmagasság bottal : 165-170 cm

Szín : minden szín, kivéve tarka

Felépítés : tömeges, arányos , jól izmolt test, nemes fej , enyhén ívelt nyak, dőlt vállak, közepesen hosszú hát, erős, izmos far , szabályos lábszerkezet.......

Érdekességek :  Jelenleg 37 kanca áll a fajta  fentartásának szolgálatában, viszont a mai magyar sportlovak nagy részének vérében tovább élnek a legendás mezőhegyesi ősök.

A mezőhegyesi sportlovat kialakításának idején magyar hunternek hívták. Története igen rövid, és mára már az is érdekssé vált, hogy nevezhetjük-e még külön fajtának, hisz legtöbb egyedét immár a magyar sportló fajta állományában  tartják számon.

A mezőhegyesi sportlótenyésztés fénykora az 1980-as évekre tehető. A fajta-nemzetközi szinten elért kitűnő eredményeinek köszönhetően-1984-ben kapott állami elismerést.

A mezőhegyesi sportló nem tartozik a magyar fajok közé.

A sportlótenyésztés beindulásához az a folyamat is hozzájárult, hogy az 1950-es években, a  magyar mezőgazdaság átszervezésének idején a  hagyományos mezőhegyesi lófajtákat az ország különböző részeire telepítették.

A fajta neve olyan fogalommá vált a hazai díjugratás köreiben, melyről nem árt, ha a kedves látogatóim tudomást vesznek.

A tenyészméneket holsteini, hannoveri és angol telivér fajtákból válogatták össze. A ménes történetét leginkább meghatározó hat mé az arab vért is tartalmazó kancából származó Ramzes Junior, a telivér apaságú, holsteini fajtájú Aldato, valamint a négy angol telivér : Chitet, Merengő, Korrenbleem és Kemál volt.

images.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.