Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pata ápolása

 Az a mondás, hogy „nincs pata, nincs ló” aláhúzza, hogy milyen fontos a ló egészsége szempontjából az erős és egészséges pata. A paták gondos ápolásával komoly problémákat előzhetünk meg.

 

A lovak patája a járás alapeleme, fontos része az egészséges izületeknek vérkeringésnek. Számtalan olyan dolog, ami a lovak egészségével és épségével kapcsolatos, a paták erejétől, szerkezetétől, alakjától és ápoltságától függ. A legtöbb gondot amit beteg vagy rossz formájú paták okoznak az alapos pataápolással könnyen meg lehet előzni. A többi probléma megoldása kicsit több időt vehet igénybe.

A ló patáját rendszeresen ápolni kell

Sokan nem tudják, hogy mennyire egyszerű dolog, mert időről-időre ezen a területen is divathullámok söpörnek végig. A ló patáját is kezelni kell ugyanúgy, ahogy az ember a kezét is bekeni néha. Ilyenkor apata

pataapolas
A cél a víztartalom megőrzése

víztartalmának megőrzése a cél, nem pedig az, hogy színe közelítsen az abszolút feketéhez. Természetes körülmények között a reggeli harmat, az eső és a hó teszi mindezt meg helyettünk. Egy rendszeresen kezelt patát elég egy héten egyszer- kétszer vízzel lemosni, de ilyenkor legalább 5 percig kell áztatni.

Ez idő alatt megszívja magát vízzel, és mikor a felülete mattá válik, akkor kell bekenni a patakenőccsel. A patamosásra főleg nyáron kell nagyobb hangsúlyt helyezni, hiszen ilyenkor általában száraz a talaj. Vizesebb időkben a mosásnak inkább a tisztántartás szempontjából van jelentősége.

Mivel kenjük be a ló patáját?

 

lopata-apolasa
A ló patáját patakenőccsel ápoljuk

Lehet boltban venni, lehet gyógyszertárban csináltatni és lehet otthon is csinálni patakenőcsöt. Alapanyagnak a legjobb a vazelin. Ha ebbe melegen keverünk ricinus vagy kukoricacsíra olajat, vagy szintén gyógyszertárban készített vitaminos babaolajat akkor ennél többet nem is tehetünk lovunk patájáért. (A patára ható szerek közül az E- és A- vitaminnak és Panthenolnak van szerepe. Ezeket az összetevőket külön is be lehet keverni a kenőcsbe.)

Ebben az esetben kb. 500-600 Ft-ból kijön egy kiló kenőcs. 1 kg vazelinbe kb. 3-4 dl olaj szükséges, így télen is kenhető lesz. Minden ki és bemenetel előtt ellenőrizzük a ló patáját, hogy nincs e rajta sérülés, és tisztítsuk ki.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.